Peter Niesing

Funktion i klubbenPeter i en Kaitennage

Instrruktör

Bor

Skene

Kommer ifrån

Braunschweig, Tyskland

Tränat Aikido sedan

1966

Lärare

Katsuaki Asai (1966-1967)
Toshikazu Ichimura (1967-1969)
Takeji Tomita (1969-1988)
Kenjiro Yoshigasaki (1987-1988)
Ulf Evenås (M. Saito) (1988-      )

Andra Budomeriter

Judo (1959 – 1965)
Grad: 1 kyu Judo
Grundat Borås Judoklubb (1962)
Judoinstruktör 1962 – 1965 (Borås Judoklubb, Borås polisens JK)

Grad och senast graderadPeter gör en Ikkyo

2 dan Aikido – 1993

Hur jag började träna Aikido – och varför

Min allra första kontakt med Aikido fick jag någon gång under åren 1963-64 genom Kurt Durewall i Göteborg. Han blev på grund av en ytterst elegant och övertygande utförd aikidoteknik (Kokyunage) min allra första aikidoinspiratör.

1965 fick jag sedan tack vare boken ”What is Aikido” av Koichi Tohei en djupare förståelse för Aikido och dess grundläggande principer – och genom en artikel i en tysk judotidskrift fick jag samtidigt också reda på att en japansk aikidolärare nyss hade startat sin verksamhet i Münster, Tyskland.

Jag förstod genast att Aikido skulle bli min Budo i fortsättningen – och den främsta orsaken var nog att Aikido är fri från konkurrenstendenser och tävling. I Aikido fann jag en anda av genuin japansk budotradition, som verkligen överensstämde med min innersta läggning och mina ”filosofiska”  övertygelser.
Jag tog alltså genast kontakt med Katsuaki Asai i Münster och blev hans elev. Under några semesterveckor med 3 timmars privatlektioner dagligen (plus tillkommande allmän klubbträning) fick jag en första handfast inblick i Aikido, nya muskler och ny kondition.
Väl hemkommen till Sverige tränade jag tillsammans med några vänner i Borås Polisens JK Aikido tills det blev dags för en ny träningsvistelse hos Asai i Tyskland 1967. Vid detta tillfälle kom Toshikazu Ichimura på besök till Asai. Ichimura hade blivit aikido-rikstränare i Sverige och han blev på så vis för några år framåt min aikidoinspiratör ”på hemmaplan”. Ichimura var då bosatt i Stockholm – för att få kvalificerad undervisning åkte jag på träningsläger och vid något tillfälle besökte jag även hans dojo på Kastellholmen i Stockholm. På den tiden fick man som aikidointresserad göra många och långa resor för att förkovra sig – såvida man inte bodde i närheten av sin instruktör. För mig blev det något lättare när jag fick kontakt med Karl Hansson och hans lilla aikidogrupp i Göteborg – och när Takeji Tomita 1969 anlände dit från Japan. Jag blev medlem i Göteborgs Aikidoklubb, tränade så regelbundet jag kunde och körde till och från varje tillfälle glada 12 mil sammanlagt. Det var en skön tid. Jag fick god övning och underbara aikidokamrater.

1972 startade jag Marks Aikidoklubb.
1982 initierade jag Aikido i Marks Judoklubb – som senare (1985) skulle bli Marks Budoklubb – och har sedan dess haft huvudansvaret för aikidoträningen i denna förening.

Vad har Aikido och Marks Budoklubb gett migPeter gör en kokyoho

Jag skulle vilja besvara denna fråga såhär: ”Ett rikt liv.”- Och kanske är det själva ”andan” i Marks Budoklubb – den fina kamratgemenskapen i och kring vår aikidoverksamhet – som gör, att jag längtar efter varje träningstillfälle. Aikido är oerhört rikhaltig och bjuder gång på gång på nya insikter och erfarenheter, träningen är stimulerande för både kropp och sinne.

Utmärkelser

1988 – Västergötlands IF:s förtjänsttecken nr 23 H
1990 – Svenska Budoförbundets förtjänsttecken nr. 5 för instruktörsgärning och styrelsearbete
1998 – Västergötlands Budoförbunds förtjänsttecken

Uppdaterad: 2013-01-12